Tradicionālie krievu ēdieni ikdienā tiek baudīti ne tikai Krievijā, bet arī visās bijušās Padomju Savienības valstīs, kurās krievu virtuves ietekme spēcīgi jūtama joprojām. Daudzviet pasaulē krievu ēdieni tiek uzskatīti par savdabīgiem un pat ļoti dīvainiem, bet Krievijā un bijušās PSRS teritorijā krievu tradicionālie ēdieni ir iecienīti, jo tie ir sātīgi, spēcinoši un barojoši.
Tradicionālie ēdieni
Krievu ēdieni ir savdabīgi un ne visiem tie garšo, jo krievu ēdienos bieži vien tiek savienotas sastāvdaļas, kuras citviet tiek uzskatītas par nesavienojamām. Piemēram, Krievijā populāra ir dārzeņu-kvasa zupa jeb okroška, kuras pagatavošanā tiek izmantota vārīta vai žāvēta gaļa, dažādi dārzeņi un zaļumi. Okroškas receptes ir dažādas, bet galvenais nosacījums ir viens – zupas pamatā ir kvass vai kefīrs, turklāt okroška obligāti jāēd tikai auksta.
Krievi ir lieli zupu ēdāji, tāpēc nacionālo ēdienu sarakstā būtiska vieta atvēlēta tieši zupām (lasīt vairāk) – neskaitot okrošku, tiek gatavoti vēl daudzi auksto zupu veidi, bet no siltajām zupām zināmākās ir borščs, „uha”, soļanka un rasoļņiks. Boršča pamatā ir bietes un kāposti, „uha” tiek gatavota no zivīm, soļanka ir bieza, pikanta un sastāvdaļu ziņā bagātākā zupa, bet rasoļņiks ir tradicionāla krievu strādnieku zupa, kurai klāt tiek pievienoti skābēti gurķi.
Tipiski krievu virtuves ēdieni ir griķu biezputra ar pienu, pelmeņi, maltās gaļas kotletes, pankūkas ar ikriem, sirņiki jeb biezpiena plācenīši ar ķīseli, vinegrets, šuba jeb siļķe kažokā, hrenovina, rauga mīklas pīrāgi ar kāpostiem, rīsiem, sēnēm, gaļu un citiem pildījumiem.
Krievijas tradicionālais dzēriens noteikti ir degvīns, bet būtisku lomu Krievijas populārāko dzērienu sarakstā ieņem arī alus un kvass. Alkohols Krievijā tiek patērēts ļoti lielos daudzumos, turklāt grādīgie dzērieni šajā valstī ir kvalitatīvi un ļoti lēti.
Pozitīvais ir tas, ka krievu ēdieni ir vienkārši pagatavojami, tāpēc ikviens var krievu virtuvi iepazīt mājas apstākļos, pagatavojot boršču, siļķi kažokā, okrošku vai kādu citu Krievijas virtuvei raksturīgu ēdienu.
Krievu virtuve
Tiem, kas vēlas nobaudīt tradicionālos krievu ēdienus ārpus mājas, jāapmeklē kāds no restorāniem, kuros piedāvā patiešām plašu un izsmalcinātu krievu ēdienu klāstu. Restorāni lielākoties iekārtoti tā, lai apmeklētāji justos brīvi un omulīgi.
Restorāns „Slāvu restorāns”
Adrese : Blaumaņa iela 9, Rīga
Telefons: 7283974
Komentārs : Restorāns iekārtots slāvu stilā, ievērojot gan krāsu nianses, gan citus interjera sīkumus – sākot no mēbelēm un beidzot ar dažādiem dekoriem. Ēdienu cenu amplitūda restorānā ir liela, jo tiek piedāvāti gan tradicionālie krievu strādnieku ēdieni, gan izsmalcinātas krievu delikateses. Šī noteikti ir vieta, kur izbaudīt krievu virtuvi visā tās pilnībā.
Restorāns „ONEGIN”
Adrese: Dzirnavu 57, Rīga, LV-1010
Telefons: 67332599
Komentārs: Elegants restorāns, kurā var nobaudīt gan krievu, gan franču ēdienus. Izsmalcināts interjers un ekskluzīvi ēdieni.
Restorāns „Traktieris”
Adrese: Antonijas iela 8, Rīga
Telefons: 7332455
Komentārs: Pašā Rīgas sirdī iespējams nobaudīt tradicionālos krievu ēdienus un omulīgi patērzēt intīmā un ļoti omulīgā gaisotnē. „Traktieris” piedāvā tradicionālus krievu ēdienus, kas pagatavoti, ievērojot visas krievu virtuves tradīcijas.