Dažādas zupas cilvēkiem būtu jāēd regulāri, jo tās ir būtiska veselīga uztura sastāvdaļa, turklāt tās palīdz uzņemt nepieciešamo šķidruma daudzumu, kontrolēt svaru, kā arī nodrošina organismam nepieciešamo dārzeņu ikdienas devu. Viena lieta ir zupu ēšana, bet pavisam kas cits ir to gatavošana, tāpēc aktuāls ir jautājums – kā pagatavot gardu zupu?
Zupu gatavošana
Protams, zupu var doties nobaudīt uz kādu restorānu vai kafejnīcu (lasīt vairāk), bet, lai mājas apstākļos tiktu pie zupas, tā vispirms ir jāpagatavo. Lai zupa vienmēr izdotos garda un veselīga, ir jāzina pamatnosacījumi, kas būtu jāievēro, gatavojot zupas.
Sāksim ar zupu veidiem:
- Aukstās zupas;
- piena zupas;
- veģetārās zupas;
- gaļas zupas;
- zivju zupas (lasīt vairāk);
- sēņu zupas;
- biezzupas;
- citas zupas.
Lielākoties zupu pamatā ir gaļas, sēņu vai dārzeņu buljons, bet ir zupas, kurām buljonu neizmanto – piemēram, aukstajām un piena zupām. Ja tiek gatavotas buljona zupas, tad labs buljons jau ir puse no panākumiem ceļā uz gardu zupu, bet kā tad tikt pie garda buljona un kā gatavot zupu tālāk, kad buljons jau gatavs?
Padomi zupu gatavošanā
- Gaļas buljona vārīšanai vislabāk izmantot kaulus, jo tajos ir vielas, kas buljonu padarīs aromātisku, garšīgu un izteiksmīgu;
- Vārot buljonu, svarīgi regulāri nosmelt putas, lai tās nesaduļķotu buljonu;
- Buljona vārīšanas procesā ūdenim var pievienot arī rupji sagrieztus burkānus, sīpolus, puravus, selerijas un citas garšsaknes;
- Garšsaknes pirms pievienošanas vēlams nedaudz apcept eļļā, jo tad buljona garša būs spēcīgāka, turklāt, eļļā apcepti burkāni piešķirs buljonam skaistu, viegli oranžu nokrāsu;
- Gaļas buljonu vēlams vārīt vismaz pāris stundas, lai tā garša būtu piesātināta un izteiksmīga;
- Kad buljons ir gatavs, to nokāš un turpina vārīt, atbilstošā secībā pievienojot konkrētajai zupai nepieciešamās sastāvdaļas;
- Dārzeņu pievienošanas secība zupai ir svarīga, jo dažādu dārzeņu vārīšanas ilgums līdz gatavībai ir atšķirīgs – zaļie zirnīši, kāposti, burkāni parasti jāliek vārīties pirmie, bet tikai 10-20 minūtes pirms zupas gatavības jāpievieno kartupeļi, rīsi, makaroni, frikadeles u.c. sastāvdaļas;
- Lai biezzupas un veģetārās zupas padarītu sātīgākas, tām var pievienot kausēto sieru;
- Lai padarītu biezzupu interesantāku, tai pēc blendēšanas var pievienot vārītu dārzeņu vai gaļas gabaliņus un zaļumus;
- Gatavojot zupu, ievēro receptē sniegtos norādījumus, bet, ja improvizē, noteikti nepārcenties ar garšvielām, jo labāk, lai garšvielu ir mazāk, nekā par daudz.
Zupas būtu vēlams ēst katru otro dienu, lai nodrošinātu labu zarnu trakta darbību un ļautu savam kuņģim atpūsties no smagās, sausās pārtikas, kuru vairums cilvēku uzņem katru dienu. Rūpēsimies par savu veselību un lutināsim sevi ar gardām, sātīgām un veselīgām zupām biežāk!
Restorāni, kuros iespējams nobaudīt gardas zupas:
Adrese: Alberta iela 13, Rīga
Telefons: +371 67039213
Komentārs: Pirmais, ko pamanīsiet, ienākot „Alberta 13” restorānā, būs smalkais un mājīgais Jūgendstila interjers, kas lieliski papildina ēdiena baudīšanas procesu. „Alberta 13” strādā profesionāli pavāri, kas restorāna apmeklētājiem piedāvā nobaudīt gardus latviešu ēdienus un izsmalcinātus zivju un jūras velšu ēdienus, kā arī daudz ko citu. Restorāns skaista interjera un gardu ēdienu cienītājiem.
Adrese: Skārņu iela 22, Rīga, Latvija
Telefons +371 67205428
Komentārs: "Felicita" ir viens no labākajiem itāļu restorāniem Latvijā, kurā iespējams nobaudīt tradicionālos itāļu ēdienus un vīnus. Restorāns izceļas ar augstas klases apkalpošanu, rūpīgi pārdomātu interjeru un atmosfēru, kas liks katram "Felicita" apmeklētājam sajust Itālijas garšu un burvību. Šo restorānu noteikti novērtēs laba vīna cienītāji, jo ēdienkartē atrodamos vīnus iespējams baudīt ne tikai restorānā, bet arī iegādāties līdzņemšanai. Katra maltīte šajā restorānā ir skaists notikums.
Adrese: Rātslaukums 5, Rīga, LV-1050
Telefons: +371 67044317
Komentārs: Restorāns "Salve" saviem apmeklētājiem piedāvā nobaudīt pilsētnieku virtuves tradīcijas dižkungu gaumē. Restorāna apmeklētāji noteikti novērtēs smalko un mājīgo interjeru, kurš ieturēts holandiešu gaumē. Tomēr galvenais restorānā "Salve" ir nacionālās virtuves ēdieni, kurus pagatavojuši starptautiski izglītoti pavāri, uzsverot latvisko ēdienu burvību un tiem raksturīgo garšu.