Daudziem varētu šķist, ka azerbaidžāņu ēdieni ir kaut kas eksotisks un t...
Iestājoties pavasarim, cilvēki daudz vairāk laika pavada ārā, pie dabas krūts, ...
Rīga tiek uzskatīta par Ziemassvētku eglītes dzimteni, jo tieš...
Vasara ir labākais laiks, lai dotos uz Jūrmalu, jo tad paveras v...

Itālijas vīni un to saderība ar ēdieniem

Marts, 2014

Daudzās valstīs, arī Itālijā, vīns ir neiztrūkstošs maltītes papildinājums – šis dzēriens spēj ēdiena baudīšanu pacelt jaunā līmenī, bagātinot ēdiena garšu. Tomēr, lai vīns spētu ēdienu papildināt, būtu jāzina, kāds vīns sader ar kādiem ēdieniem. 

Foto: shutterstock.com

 

Vīnu un ēdienu saderība

 

Katrs, kurš kaut ko saprot no vīniem, zina, cik svarīgi ir izvēlēties konkrētajam ēdienam piemērotu vīnu, jo šis dzēriens lieliski spēj papildināt jebkuru ēdienu, padarot to īpašu. Vīnu izvēlē svarīgākais ir kvalitāte, be ne mazāka nozīme ir tam, ar kādu ēdienu kopā plānots pasniegt konkrēto vīnu. Reizēm ēdiens var būt lielisks, vīns izcils, bet abas šīs lietas labi garšo tikai atsevišķi, bet kopā neharmonizē, tieši tāpēc ēdienu un vīnu saskaņošana ir tik svarīga.

 

Simtprocentīgi dabiskus un Itālijai raksturīgus vīnus ražo dziedātājam Albano Karrisi piederošajā „Tenute Al Bano Carrisi” vīna darītavā. Šajā Itālijas vīna darītavā ražotos vīnus iespējams iegādāties arī Latvijā – restorānā „Felicita”, kas ir vienīgais šo vīnu izplatītājs visā Latvijā.

 

Vīni un to saderība ar ēdieniem

 

  • Don Carmelo Rosso – sarkanvīns, kas ražots no Negroamaro un Primitivo vīnogu šķirnēm. Šim vīnam raksturīga izteikta smarža un garša. Lieliski garšo kopā ar pirmajiem ēdieniem, ceptu gaļu un medījumiem.
  • Salice Salentino – sarkanvīns ar intensīvu smaržu un samtainu garšu. Vislabāk garšo kopā ar Vidusjūras ēdieniem, svaigu un pildītu pastu, ceptu gaļu, medījumiem un pikantu sieru.
  • Felicita Brut – dzirkstošais vīns, kas gatavots no Pinot noir un Chardonnay vīnogu šķirnēm. Šim vīnam ir ilgnoturīga garša un īpaša, patīkama smarža. Felicita Brut vislabāk pasniegt kopā ar uzkodām un jūras veltēm.  
  • Felicita Bianco – šis  baltvīns galvenokārt gatavots no Sauvignon šķirnes vīnogām. Šim vīnam ir samtaina, harmoniska un viegli skāba garša. Lieliski garšo kopā ar uzkožamajiem, pirmajiem ēdieniem, zivīm un sieru.
  • Aleatico Passito – deserta vīns. Tam raksturīga persiku smarža, intensīvi sarkana krāsa un patīkami saldena garša. Ideāli piemērots pasniegšanai kopā ar desertiem.

 

Protams, šie nav vienīgie „Tenute Al Bano Carrisi” vīna darītavas vīni, bet vajadzētu atcerēties, ka vīni – tā ir vesela pasaule, kuru nevar iepazīt vienas dienas laikā. Vīnus vajag baudīt un, jo vairāk tu tos baudīsi, jo plašāku vīnu pasauli sev atklāsi.

 

Iegādājoties vīnus, pievērs uzmanību tam, kas rakstīts uz vīna pudeles etiķetes – bieži vien uz tās būs norādīts, ar kādiem ēdiem tas sader un kāda ir tā pasniegšanas temperatūra. Vīna pasniegšanas temperatūra ir svarīgs rādītājs, kas jāievēro, jo vīns garšos vislabāk, ja tas tiks pasniegts atbilstošā temperatūrā.  

 

Eksperta viedoklis:

 

Restorāna „Felicita” direktore Viktorija Brovuna stāsta: „Cienītais kungs [Albano Karrisi] mums ved vīnus no sava uzņēmuma „Tenute Al Bano Carrisi”, kas atrodas Apūlijas reģionā, Itālijas Dienvidu daļā. Ar to mēs [restorāns „Felicita”] arī atšķiramies, jo mēs esam vienīgie Austrumeiropā, kas izplata viņa vīnu. Noteikti iesaku nobaudīt šo dabīgo mājas vīnu, jo tas ir bez cukura, bez dažādiem konservantiem, bez ķīmijas.  


Šašlika gatavošana
Iestājoties pavasarim, cilvēki daudz vairāk laika pavada ārā, pie dabas krūts, lai ļautos dažādām sportiskām aktivitātēm, rīkotu kopīgas pasēdēšanas draugu lokā un, protams, lai gatavotu ēdienu un baudītu to. Neapstrīdams pavasara un vasaras sezonu ārā gatavoto ēdienu karalis ir šašliks. Šašlika marinādes Šašliks ir tāds gaļas ē...
Īsa pamācība galda klāšanā (2)
Vedot draugus uz restorānu, par galda klāšanu, protams, nav jād...
„Tandoor” krāsnī cepta maize
Daudzu Āzijas valstu nacionālā virtuve (lasīt vairāk) nav iedomājama bez speciālā cilindra formas krāsnī jeb „tandoor” ceptās maizes, kas tiek gatavota, pielipinot maizes mīklu pie karstajām krāsns sienām. Āzijas kultūrā ...
Azerbaidžāņu virtuve
Daudziem varētu šķist, ka azerbaidžāņu ēdieni ir kaut kas eksotisks un tāds, ko nobaudījusi tikai neliela daļa cilvēku, kas dzīvo ārpus Azerbaidžānas, bet patiesība ir tāda, ka šīs valsts nacionālos ēdienus ir nobaudījis gandrīz katrs Ei...
Jēra gaļas uzturvērtība un gatavošana
Jēra gaļas ēdieni noteikti uzskatāmi par delikatesēm, jo jēra gaļa lielākoties tiek izmantota svētku ēdienu gatavošanā, turklāt to nemaz nav tik vienkārši iegādāties kā, piemēram, vistas, liellopa vai cūkas gaļu. Gandr...
Zupu gatavošana
Dažādas zupas cilvēkiem būtu jāēd regulāri, jo tās ir būtiska veselīga uztura sastāvdaļa, turklāt tās palīdz uzņemt nepieciešamo šķidruma daudzumu, kontrolēt svaru, kā arī nodrošina organismam nepieciešamo dārzeņu ikdienas devu. Viena...
Alus labai veselībai
Alus ir trešais populārākais dzēriens pasaulē uzreiz pēc ūdens un tējas, bet no alkoholiskajiem dzērieniem tas ir pats populārākais. Ne velti šo dzērienu iecienījuši cilvēki visā pasaulē, jo tas ne tikai lieliski papildina ēdienu, bet...
Austeru pagatavošana un uzturvērtība
Jau kopš seniem laikiem cilvēki savā uzturā lieto austeres un citus jūras produktus, jo tie sniedz ne tikai sāta sajūtu, remdējot izsalkumu, bet ir arī labam izskatam un veselībai nepieciešamo vielu avots. Katram gardēdim...
Pastas veidi un tās gatavošana
Daudzi domā, ka pasta un makaroni ir viens un tas pats, bet patiesība ir tāda, ka zem vārda „pasta” slēpjas vesels kulinārijas atzars, jo pastu veidu ir tik daudz, ka tos ir gandrīz neiespējami uzskaitīt. Interesanti fa...
Zivis un jūras veltes veselībai
Nav nekāds noslēpums, ka viena no labas veselības un ilga mūža atslēgām ir tieši zivis un dažādās jūras veltes. Ne bez iemesla Āzijas valstīs (lasīt vairāk), kur jūras veltes un zivis ir augstā cieņā, iedzīvotāju vidējais dzīves ilg...
Itāļu virtuve un nacionālie ēdieni
Itāļu virtuve ir izslavēta un iecienīta visā pasaulē tik ļoti, ka nav pat jādodas uz Itāliju, lai nobaudītu tradicionālos itāļu ēdienus, jo itāļu restorāni, picērijas un kafejnīcas ir gandrīz katrā valstī. Arī Latvijā ir daudz ēdinā...
Ķīniešu un japāņu virtuve un nacionālie ēdieni
Ķīnā un Japānā ēdiena gatavošana ir māksla, ko rūpīgi nosaka dažādas tradīcijas un reģionālās īpatnības, kuras ciena un ievēro katrs japānis un ķīnietis...
Āzijas virtuve un nacionālie ēdieni
Āzijas virtuve noteikti šķitīs tuva cilvēkiem, kas iecienījuši ļoti asus ēdienus, jo Āzijas ēdieni vienmēr tiek papildināti ar asām garšvielām, kas piešķir tiem tik ļoti raksturīgo garšu. Turklāt nav kāds vi...
Gruzīnu virtuve un nacionālie ēdieni
Tradicionālie gruzīnu ēdieni jānogaršo vismaz vienreiz mūžā, jo gruzīnu virtuve visā pasaulē izslavēta kā viena no labākajām un daudzveidīgākajām. Izslavēta ir arī gruzīnu galda kultūra un viesmīlība, kas katru ēdienreizi pada...
Latviešu virtuve un nacionālie ēdieni
Latviešu virtuve pārsvarā sastāv no tradicionālajiem lauksaimnieku un zvejnieku ēdieniem, kas tiek celti galdā jau desmitgadēm un simtgadēm ilgi, turklāt būtisku ietekmi uz latviešu nacionālo virtuvi atstājis arī ģeogrāf...
Krievu virtuve un nacionālie ēdieni (4)
Tradicionālie krievu ēdieni ikdienā tiek baudīti ne tikai Krievijā, bet arī visās bijušās Padomju Savienības valstīs, kurās krievu virtuves ietekme spēcīgi jūtama joprojām. Daudzviet pasaulē krievu ēdieni tiek uzskatīti par savd...
Izklaides iespējas Rīgā ziemā
Rīga tiek uzskatīta par Ziemassvētku eglītes dzimteni, jo tieši Latvijas galvaspilsētā pirms vairāk nekā piecsimt gadiem pirmoreiz tika pušķota egle, tāpēc ziemā Rīgā valda īpaša atmosfēra, kuru vērts izbaudīt. Zie...
Izklaides iespējas Rīgā pavasarī (1)
Pavasarī izklaides iespējas Rīgā kļūst plašākas, jo sniegs nokūst, atkal ļaujot cilvēkiem doties atpūsties pilsētas parkos, bet kafejnīcas un restorāni atver vasaras terases, kurās baudīt ēdienu, elpojot pavasarīgo pilsētas gaisu...
Atpūtas iespējas Jūrmalā ziemā
Par spīti tam, ka zemi klāj sniegs un sals kniebj degunā, Jūrmalā ziemā iespējams izbaudīt gan izklaides tropiskā gaisotnē, gan sasildīt savu miesu labāk nekā karstākajā vasaras dienā. Ko būtu ieteicams apmeklēt Jūrmalā, kad aiz loga p...
Atpūtas iespējas Rīgā rudenī (1)
Rudenī vairākas izklaides vietas dodas atpūtā līdz nākamajai vasarai, bet citas tikai sāk savu darbību, tādējādi aizpildot aktivitāšu kalendāru. Kādas izklaides iespējas paveras Rīgā, kad iestājies rudens? Kalnciema ielas kva...
Atpūtas iespējas Jūrmalā vasarā
Vasara ir labākais laiks, lai dotos uz Jūrmalu, jo tad paveras visplašākās atpūtas iespējas, kuras izbaudīt sabrauc cilvēki no visām pasaules malām. Kādas ir atpūtas iespējas Jūrmalā, kad iestājusies vasara? Minēsim dažas...
Atpūtas iespējas Jūrmalā rudenī
Atpūtas iespējas Jūrmalā neizsīkst arī tad, kad sācies rudens, jo šai pilsētai vienmēr ir ko piedāvāt cilvēkiem, kas vēlas atpūsties un izklaidēties. Apmeklējot Jūrmalu rudenī, vajadzētu pievērst uzmanību šādām atpūt...
Šajā mājaslapā tiek izmantotas sīkdatnes jeb cookies, lai nodrošinātu jums ērtāku un drošāku mājaslapas lietošanas pieredzi. Turpinot pārlūka sesiju vai nospiežot pogu "Piekrītu", jūs apstiprināt, ka piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Piekrišanu jebkurā laikā var atsaukt, mainot pārlūka iestatījumus un izdzēšot saglabātās sīkdatnes. Sīkdatņu izmantošanas politika
Piekrītu Vairāk info