Daudzās valstīs, arī Itālijā, vīns ir neiztrūkstošs maltītes papildinājums – šis dzēriens spēj ēdiena baudīšanu pacelt jaunā līmenī, bagātinot ēdiena garšu. Tomēr, lai vīns spētu ēdienu papildināt, būtu jāzina, kāds vīns sader ar kādiem ēdieniem.
Vīnu un ēdienu saderība
Katrs, kurš kaut ko saprot no vīniem, zina, cik svarīgi ir izvēlēties konkrētajam ēdienam piemērotu vīnu, jo šis dzēriens lieliski spēj papildināt jebkuru ēdienu, padarot to īpašu. Vīnu izvēlē svarīgākais ir kvalitāte, be ne mazāka nozīme ir tam, ar kādu ēdienu kopā plānots pasniegt konkrēto vīnu. Reizēm ēdiens var būt lielisks, vīns izcils, bet abas šīs lietas labi garšo tikai atsevišķi, bet kopā neharmonizē, tieši tāpēc ēdienu un vīnu saskaņošana ir tik svarīga.
Simtprocentīgi dabiskus un Itālijai raksturīgus vīnus ražo dziedātājam Albano Karrisi piederošajā „Tenute Al Bano Carrisi” vīna darītavā. Šajā Itālijas vīna darītavā ražotos vīnus iespējams iegādāties arī Latvijā – restorānā „Felicita”, kas ir vienīgais šo vīnu izplatītājs visā Latvijā.
Vīni un to saderība ar ēdieniem
- Don Carmelo Rosso – sarkanvīns, kas ražots no Negroamaro un Primitivo vīnogu šķirnēm. Šim vīnam raksturīga izteikta smarža un garša. Lieliski garšo kopā ar pirmajiem ēdieniem, ceptu gaļu un medījumiem.
- Salice Salentino – sarkanvīns ar intensīvu smaržu un samtainu garšu. Vislabāk garšo kopā ar Vidusjūras ēdieniem, svaigu un pildītu pastu, ceptu gaļu, medījumiem un pikantu sieru.
- Felicita Brut – dzirkstošais vīns, kas gatavots no Pinot noir un Chardonnay vīnogu šķirnēm. Šim vīnam ir ilgnoturīga garša un īpaša, patīkama smarža. Felicita Brut vislabāk pasniegt kopā ar uzkodām un jūras veltēm.
- Felicita Bianco – šis baltvīns galvenokārt gatavots no Sauvignon šķirnes vīnogām. Šim vīnam ir samtaina, harmoniska un viegli skāba garša. Lieliski garšo kopā ar uzkožamajiem, pirmajiem ēdieniem, zivīm un sieru.
- Aleatico Passito – deserta vīns. Tam raksturīga persiku smarža, intensīvi sarkana krāsa un patīkami saldena garša. Ideāli piemērots pasniegšanai kopā ar desertiem.
Protams, šie nav vienīgie „Tenute Al Bano Carrisi” vīna darītavas vīni, bet vajadzētu atcerēties, ka vīni – tā ir vesela pasaule, kuru nevar iepazīt vienas dienas laikā. Vīnus vajag baudīt un, jo vairāk tu tos baudīsi, jo plašāku vīnu pasauli sev atklāsi.
Iegādājoties vīnus, pievērs uzmanību tam, kas rakstīts uz vīna pudeles etiķetes – bieži vien uz tās būs norādīts, ar kādiem ēdiem tas sader un kāda ir tā pasniegšanas temperatūra. Vīna pasniegšanas temperatūra ir svarīgs rādītājs, kas jāievēro, jo vīns garšos vislabāk, ja tas tiks pasniegts atbilstošā temperatūrā.
Eksperta viedoklis:
Restorāna „Felicita” direktore Viktorija Brovuna stāsta: „Cienītais kungs [Albano Karrisi] mums ved vīnus no sava uzņēmuma „Tenute Al Bano Carrisi”, kas atrodas Apūlijas reģionā, Itālijas Dienvidu daļā. Ar to mēs [restorāns „Felicita”] arī atšķiramies, jo mēs esam vienīgie Austrumeiropā, kas izplata viņa vīnu. Noteikti iesaku nobaudīt šo dabīgo mājas vīnu, jo tas ir bez cukura, bez dažādiem konservantiem, bez ķīmijas.