Jēra gaļas ēdieni noteikti uzskatāmi par delikatesēm, jo jēra gaļa lielākoties tiek izmantota svētku ēdienu gatavošanā, turklāt to nemaz nav tik vienkārši iegādāties kā, piemēram, vistas, liellopa vai cūkas gaļu. Gandrīz nevienā lielveikalā jēra gaļu nevar iegādāties, tāpēc šis produkts uzskatāms par kaut ko ļoti īpašu.
Kāpēc jāēd jēra gaļa?
Ja neskaita jēra gaļas lielisko garšu, tad to būtu vēlams ēst arī tapēc, ka tā ir veselīga un spēj sniegt daudzas organismam nepieciešamās vielas. Kas jēra gaļā ir tik lielisks un kāpēc tā būtu jāēd biežāk nekā ierasts?
- Jēra gaļai ir ļoti zems tauku procents;
- jēra gaļa ir lielisks magnija, selēna un vara avots;
- jēra gaļa satur daudz B vitamīna, turklāt, ēdot jēra gaļu, iespējams uzņemt visu nepieciešamo B12 vitamīnu dienas devu;
- izpētīts, ka jēra gaļai ir pozitīva ietekme uz cilvēka imūnsistēmu;
- jēra gaļa satur ļoti daudz proteīna;
- lielākā daļa jēru tiek baroti ekoloģiski – vairums šo dzīvnieku līdz kaušanai aug un barojas, ganoties pa pļavām, kurās tie lielākoties ēd tikai zāli;
- pļavās augušu jēru gaļa satur daudz Omega-3 taukskābes, kas pozitīvi ietekmē sirds veselību.
Protams, jēra gaļu, tāpat kā jebkura cita dzīvnieka gaļu, nevajadzētu ēst lielos daudzumos katru dienu – gaļas ēšanas biežumā un porciju lielumā jāievēro mērenība. Turklāt jēra gaļas ēšana ir samērā dārgs gastronomiskais prieks, jo tā maksā daudzreiz dārgāk nekā vistas vai cūkas gaļa.
Kā pagatavot jēra gaļu?
Lai jēra gaļa garšotu labi, tā ir arī atbilstoši jāpagatavo, tāpēc gatavošanas laikā vajadzētu ņemt vērā dažus jēra gaļas gatavošanas padomus. Kā gatavot jēra gaļu, lai tā vienmēr izdotos garda?
- Jēra gaļu parasti gatavo zemā temperatūrā, kas nav lielāka par 160oC;
- saldētu jēra gaļu nav nepieciešams atsaldēt pirms gatavošanas – to var gatavot arī saldētu, bet tad jāņem vērā, ka gatavošanas laiks ir par pusi ilgāks nekā receptē norādīts;
- lai jērs būtu mīksts un sulīgs, tas jāgatavo ilgi un zemā temperatūrā;
- pirms jēra gaļas sautēšanas vēlams to nedaudz apcept uz pannas, lai gaļa būtu zeltaini brūna.
Jēra gaļu pasniedz tikai karstu, jo, tai atdziestot, sacietē arī gaļas tauki, kas ēdiena garšu pasliktina. Piedevas un garšvielas, kādas pievienot jēra gaļas ēdieniem, katrs var izvēlēties pats vai vadīties pēc receptē dotajiem norādījumiem.
Restorāni, kuros iespējams nobaudīt jēra gaļu:
Adrese: Alberta iela 13, Rīga
Telefons: +371 67039213
Komentārs: Pirmais, ko pamanīsiet, ienākot „Alberta 13” restorānā, būs smalkais un mājīgais Jūgendstila interjers, kas lieliski papildina ēdiena baudīšanas procesu. „Alberta 13” strādā profesionāli pavāri, kas restorāna apmeklētājiem piedāvā nobaudīt gardus latviešu ēdienus un izsmalcinātus zivju un jūras velšu ēdienus, kā arī daudz ko citu. Restorāns skaista interjera un gardu ēdienu cienītājiem.
Adrese: Rātslaukums 5, Rīga, LV-1050
Telefons: +371 67044317
Komentārs: Restorāns "Salve" saviem apmeklētājiem piedāvā nobaudīt pilsētnieku virtuves tradīcijas dižkungu gaumē. Restorāna apmeklētāji noteikti novērtēs smalko un mājīgo interjeru, kurš ieturēts holandiešu gaumē. Tomēr galvenais restorānā "Salve" ir nacionālās virtuves ēdieni, kurus pagatavojuši starptautiski izglītoti pavāri, uzsverot latvisko ēdienu burvību un tiem raksturīgo garšu.