Daudziem varētu šķist, ka azerbaidžāņu ēdieni ir kaut kas eksotisks un tāds, ko nobaudījusi tikai neliela daļa cilvēku, kas dzīvo ārpus Azerbaidžānas, bet patiesība ir tāda, ka šīs valsts nacionālos ēdienus ir nobaudījis gandrīz katrs Eirāzijas iedzīvotājs. Ļoti iespējams, ka tu katru nedēļu baudi dažādus ēdienus, pat nenojaušot, ka tie ir daļa no azerbaidžāņu nacionālās virtuves.
Tradicionālie ēdieni
Azerbaidžāņu virtuves ēdieni kļuvuši par ikdienas ēdienkartes sastāvdaļu daudzās valstīs, kā arī ir ietekmējušas ēdināšanas uzņēmumu piedāvāto ēdienu klāstu visā pasaulē. Eirāzijas valstīs plovs, kas ir viens no raksturīgākajiem azerbaidžāņu virtuves ēdiniem, tiek gatavots un pasniegts kā sātīgs ikdienas ēdiens, bet Azerbaidžānā tiek gatavoti gan saldie, gan sāļie plovi, kas tiek pasniegti ikdienas ēdienreizēs, gan tiek celti svētku galdā. Popularitātes ziņā daudz neatpaliek šašliks (lasīt vairāk), kas Azerbaidžānā tiek saukts par „kebabu”. (Visbiežāk šī gaļas ēdiena gatavošana tiek uzticēta vīriešiem.) Reti kura azerbaidžāņu maltīte var iztikt bez speciālā „tandoor” krāsnī ceptas maizes (lasīt vairāk), kas ir plakana un tiek cepta, pielipinot mīklu pie krāsns sienām.
)
Azerbaidžāņu virtuvē jūtama arī citu kultūru un valstu ietekme, bet tas nebūt nenozīmē, ka tajā trūkst oriģinalitātes un tikai Azerbaidžānai raksturīgu ēdienu. Viens no tipiskākajiem azerbaidžāņu ēdieniem ir dolmas – applaucētās vīnogu lapās ietīta jēra maltā gaļa ar rīsiem un garšvielām, kas pēc tam tiek sautēta katlā ar verdošu ūdeni. Šis ēdiens ļoti līdzinās kāpostu tīteņiem, bet būtiskākā atšķirība starp šiem ēdieniem ir tāda, ka dolmas garšo savādāk, pateicoties vīnogu lapām, kas piešķir dolmām raksturīgo skābumu.
Saldie ēdieni un dzērieni
Azerbaidžānai raksturīgākie saldumi ir pahlavas, kas tiek gatavotas no speciālas „filo” mīklas, riekstiem un sīrupa, ar kuru šie izstrādājumi tiek piesūcināti, un halva – tipisks Austrumu gardums, kas gatavots no riekstiem, saulespuķu vai sezama sēkliņām un saldinātājiem.
Par Azerbaidžānas nacionālo dzērienu tiek uzskatīta melnā tēja, kas valstī tiek patērēta lielos daudzumos, bet ne mazāk populārs dzēriens ir šerbets, kas tiek gatavots no saldinātas augļu sulas. (Visbiežāk šerbets ir ar piparmētru, aprikožu, zemeņu, ķiršu, citronu vai granātābolu garšu.) Dažās Austrumu valstīs šerbets ir biezas konsistences, bet Azerbaidžānā tas tiek gatavots tā, lai dzēriena konsistence būtu šķidra.
Diezgan neparasts, bet barojošs un atspirdzinošs dzēriens/ēdiens ir dovga, kas tiek gatavots no rūgušpiena, rīsiem, miltiem, ūdens, zaļumiem un olām. Dovga spēj gan veldzēt slāpes, gan mazināt izsalkumu karstā laikā.
Restorāni, kuros iespējams nobaudīt azerbaidžāņu ēdienus:
Adrese: Elizabetes iela 7, Rīga;
Telefons: +37167275964
Komentārs: Restorānā valda mājīga, Austrumnieciska un mierīga atmosfēra, kuru lieliski papildina dažādas gardu ēdienu smaržas. Šajā restorānā iespējams nobaudīt tradicionālos azerbaidžāņu ēdienus, kā arī dažādus ēdienus no citu Austrumu valstu nacionālajām virtuvēm. Ēdieni tiek gatavoti no augstvērtīgiem produktiem, ievērojot labākās azerbaidžāņu tradīcijas, un liekot lietā receptes, kuras tiek nodotas jau vairākās paaudzēs.