Daudzi domā, ka pasta un makaroni ir viens un tas pats, bet patiesība ir tāda, ka zem vārda „pasta” slēpjas vesels kulinārijas atzars, jo pastu veidu ir tik daudz, ka tos ir gandrīz neiespējami uzskaitīt.
Interesanti fakti par pastu
Ja esi itāļu virtuves (lasīt vairāk) cienītājs vai arī, ja tev patīk ātri pagatavojami ēdieni, tad tu noteikti nevari iedomāties savu dzīvi bez pastas, jo no tās gatavotie ēdieni ir garšīgi un vienlaikus arī vienkārši pagatavojami. Tomēr, ja tu domā, ka pasta tie paši makaroni vien ir, tad tu smagi maldies, jo makaroni ir tikai viens no pastas veidiem. Turklāt pastas veidi ir tik dažādi, ka noteikti ir ir daudz pastas veidu, kurus tu līdz šim vēl neesi pat nobaudījis. Pasta noteikti ir universāls produkts, kas tiek pievienots zupām, sacepumiem, otrajiem ēdieniem, kā arī pasta var būt gan ikdienas, gan svētku ēdiens.
Sāksim ar to, ka visbiežāk pasta tiek iedalīta divās lielās kategorijās:
- Sausā pasta (pasta secca);
- Svaigā pasta (pasta fresca).
Sauso pastu mēs visbiežāk izmantojam ikdienas maltīšu pagatavošanā – tā ir nopērkama visos pārtikas veikalos, turklāt to iespējams uzglabāt ļoti ilgu laika periodu. Savādāk ir ar svaigo pastu, kas visos augstas klases restorānos tiek gatavota uz vietas, izmantojot kviešu miltus, olas un ūdeni, tāpēc arī šīs pastas uzglabāšanas ilgums ir daudz īsāks. Restorānos svaigā pasta tiek gatavota, izmantojot speciālas pastas mašīnas, bet mājas apstākļos pagatavot svaigo pastu var izmantojot visparastāko mīklas rulli.
Gatavojot svaigo pastu, iespējams to iekrāsot, lai padarītu galaproduktu krāšņāku un interesantāku. Tikai pastas iekrāsošanai nebūtu vēlams izmantot pārtikas krāsvielas, jo ir pieejamas arī dabiskās krāsvielas, ar kurām var panākt lielisku un skaistu rezultātu.
Kā iekrāsot pastu?
- Lai iekrāsotu pastu zaļu, tiek izmantoti spināti;
- lai iekrāsotu pastu sarkanu, tiek izmantoti tomāti;
- lai iekrāsotu pastu pelēku, tiek izmantota kalmāru tinte.
Pastas iekrāsošana ne tikai padara pastu vizuāli interesantāku, bet nedaudz maina arī tās garšu. Sakombinējot dažādu krāsu pastas, tu panāksi vizuāli skaistu rezultātu, tāpēc nevajadzēs daudz laika veltīt ēdiena dekorēšanai, jo pamatprodukts jau pats par sevi būs pietiekami skaists.
Kā izvārīt pastu?
Neatkarīgi no tā, kādu pastu tu gatavo, ir jāievēro vienkārši nosacījumi, lai pasta nesaliptu, nebūtu pārvārīta un nebūtu arī pārāk cieta. Kā pagatavot pastu tā, lai tā garšotu lieliski?
- Uz katriem 100 gramiem sausās pastas nepieciešams vismaz viens litrs ūdens;
- Pastu liec tikai vārošā, nevis aukstā vai siltā ūdenī;
- Gatavošanas laikā regulāri apmaisi pastu;
- Gatavojot pastu, ievēro uz iepakojuma rakstītos norādījumus, bet, ja gatavo svaigo pastu, tad periodiski pagaršo to, lai noteiktu tās gatavību;
- Nevajadzētu akli paļauties uz pastas iepakojuma norādīto gatavošanas laiku, jo reizēm pēc noteiktā vārīšanas laika pasta var būt pārvārīta vai pārāk cieta, tāpēc pirms ūdens nokāšanas vienmēr pagaršo pastu;
- Lai pasta būtu garšīgāka, vari to vārīt buljonā vai arī vārīšanas laikā pievienot ūdenim sāli un garšvielas;
- Ja pastu paredzēts jaukt ar mērci, tad vāri to ūdenī tikai 2/3 no paredzētā laika, bet atlikušo 1/3 laika vāri to mērcē.
Ievērojot šos norādījumus, iespējams pagatavot patiešām gardu pastu. Turklāt vajadzētu atcerēties, ka pasta būs garšīgāka, ja pasniegsi to kopā ar mājās gatavotu mērci, nevis veikalā nopērkamo tomātu mērci vai majonēzi.
Restorāni, kuros nobaudīt pastu:
Adrese: Skārņu iela 22, Rīga, Latvija
Telefons +371 67205428
Komentārs: "Felicita" ir viens no labākajiem itāļu restorāniem Latvijā, kurā iespējams nobaudīt tradicionālos itāļu ēdienus un vīnus. Restorāns izceļas ar augstas klases apkalpošanu, rūpīgi pārdomātu interjeru un atmosfēru, kas liks katram "Felicita" apmeklētājam sajust Itālijas garšu un burvību. Šo restorānu noteikti novērtēs laba vīna cienītāji, jo ēdienkartē atrodamos vīnus iespējams baudīt ne tikai restorānā, bet arī iegādāties līdzņemšanai. Katra maltīte šajā restorānā ir skaists notikums.
Adrese: Alberta iela 13, Rīga
Telefons: +371 67039213
Komentārs: Pirmais, ko pamanīsiet, ienākot „Alberta 13” restorānā, būs smalkais un mājīgais Jūgendstila interjers, kas lieliski papildina ēdiena baudīšanas procesu. „Alberta 13” strādā profesionāli pavāri, kas restorāna apmeklētājiem piedāvā nobaudīt gardus latviešu ēdienus un izsmalcinātus zivju un jūras velšu ēdienus, kā arī daudz ko citu. Restorāns skaista interjera un gardu ēdienu cienītājiem.