Daudzu Āzijas valstu nacionālā virtuve (lasīt vairāk) nav iedomājama bez speciālā cilindra formas krāsnī jeb „tandoor” ceptās maizes, kas tiek gatavota, pielipinot maizes mīklu pie karstajām krāsns sienām. Āzijas kultūrā šāda maize ir neiztrūkstoša maltītes sastāvdaļa.
„Tandoor” maizes cepšana
„Tandoor” tipa krāsnīs maizi un lavašu cep Azerbaidžānā, Turcijā, Kazahstānā, Kirgiztānā, Uzbekistānā, Tadžikistānā, Pakistānā, Indijā, Bangladešā, Irānā, kā arī dažos Ķīnas reģionos. Maizes nosaukums mainās atkarībā no valsts un reģiona, kurā tā tiek gatavota – piemēram, Indijā „tandoor” krāsnī cepto maizi sauca par nān (naan), bet Kaukāzā par ļepjoškām (lepyoshka). Protams, šāda maize tiek gatavota arī citviet pasaulē, kur vairumā uzturas šo valstu iedzīvotāju kopienas, vai arī specializētajos restorānos, kuros pasniedz šo valstu nacionālās virtuves ēdienus. Tomēr šīs plāceņa formas maizes cepšana ir daudz sarežģītāka, nekā tas sākotnēji varētu šķist, jo „tandoor” krāsns izmantošanai nepieciešamas īpašas iemaņas.
Maizes mīkla un cepšanas specifika ir dažāda – tas atkarīgs gan no valsts, kurā tā tiek gatavota, gan no pavāra vai saimnieces, kas to gatavo. Pirms maizes gatavošanas, krāsns ir kārtīgi jāizkurina, lai tās sienas uzkarstu, bet krāsns apakšā veidotos ogles, kurām jābūt karstām, kad tiek cepta maize. Svarīgi, lai krāsns augšdaļa, kur tiek lipināta jēlā maizes mīkla, būtu tīra.
Nepieciešamās izejvielas un gatavošanas specifika
Malkas apkures krāsnīs ir grūti noteikt temperatūru, tāpēc pirmā „tandoor” maizes gatavošanas reize visbiežāk nenes izcilus panākumus, ja vien gatavošanas procesā konsultācijas nesniedz kāds Āzijas virtuves eksperts vai arī pieredzes bagāta saimniece. Ja krāsns būs pārāk karsta, tad maize apdegs, bet tās vidus paliks jēls, bet, ja krāsns būs pārāk auksta, tad maize neizcepsies, bet tikai apkaltīs.
Tradicionāli šīs maizes mīklu gatavo no svaigā rauga, silta piena, cukura, sāls, miltiem un bezpiedevu jogurta. Daudzi pavāri šai maizei pievieno arī dažādus garšaugus un garšvielas, bet tas jau ir gaumes jautājums. Gatavo maizi pasniedz kopā ar sviestu, dārzeņiem, kausēto sieru, ķiplokiem un dažādiem zaļumiem. Šo maizi izmanto arī kā piedevu dažādiem ēdieniem.
Vietas Rīgā, kur iespējams nobaudīt „tandoor” maizi:
Adrese: Elizabetes iela 7, Rīga;
Telefons: +37167275964
Komentārs: Restorānā valda mājīga, Austrumnieciska un mierīga atmosfēra, kuru lieliski papildina dažādas gardu ēdienu smaržas. Šajā restorānā iespējams nobaudīt tradicionālos azerbaidžāņu ēdienus, kā arī dažādus ēdienus no citu Austrumu un Āzijas valstu nacionālajām virtuvēm. Ēdieni tiek gatavoti no augstvērtīgiem produktiem, ievērojot labākās azerbaidžāņu tradīcijas, un liekot lietā receptes, kuras tiek nodotas jau vairākās paaudzēs.